Satelit TRISAT v vesolju

Satelit TRISAT v vesolju

Satelit TRISAT v vesolju 1704 1280 Medijske

Danes, 3. 9. 2020 ob 3:51, je bil v vesolje uspešno izstreljen prvi slovenski satelit TRISAT. Satelit je bil izstreljen iz Francoske Gvajane, priključen na raketo Vega16.

TRISAT je institucionalna nekomercialna misija nanosatelita, ki jo kot primarni izvajalec skupaj s slovenskim podjetjem SkyLabs po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo ESA izvaja Univerza v Mariboru.

Gre za tehnološko demonstracijo slovenskih vesoljskih tehnologij v orbiti s sledenjem najnovejšim trendom tehnološke miniaturizacije in naslavljanjem prihajajočih sprememb v ekonomiji vesolja. Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje znotraj kratkovalovnega infrardečega spektra z do 8 neprekrivnimi spektralnimi pasovi.

Status:

Satelit v vesolju

Datum izstrelitve: 3. 9. 2020
Čas izstrelitve: ob 3:51
Lokacija : Francoska Gvajana
Raketa: Vega
Odcepitev satelita: ob 5:33
Prejem prvega signala: ob 7:30

Vesoljsko plovilo TRISAT temelji na visoko zmogljivi platformi slovenskega podjetja SkyLabs, ki obenem z visoko stopnjo miniaturizacije zagotavlja strpnost do napak in njihovo blaženje, kot jo je pričakovati pri naprednih sistemih visokega cenovnega razreda. Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.

TRISAT

Podatke o stanju satelita lahko spremljate na uradni spletni strani trisat.um.si.

Obišči spletno stran

Podrobneje

Več na feri.um.si
Podrobneje
Back to top
Piškotki 🍪

Ko obiščete našo spletno stran, se lahko podatki iz nekaterih storitev shranjujejo (običajno v obliki piškotkov). Tukaj lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. Omeniti velja, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na našem spletnem mestu in na storitve, ki jih lahko ponudimo.

Google Analytics koda za analitiko.
Google Fonts.
Google Maps.
Vdelani videoposnetki.

Pogoji zasebnosti

Naša spletna stran uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in / ali se strinjate z našo uporabo piškotkov. 🍪