MEDIJSKI
DAN

Pred nami je letošnji Medijski dan 2024.
Letošnja tema dogodka se bo dotikala kreativnega in produkcijskega procesa. Serijo predavanj strokovnjakov s področja medijskih komunikacij bo popestrila tudi projekcija letošnjega študentskega filma Omrežje.

PROGRAM

9:30 – 9:45

Pozdrav

9:45 – 11:15

Matjaž Ivanišin, režiser

  • Rojen leta 1981 v Mariboru. Diplomiral na AGRFT v Ljubljani, smer Filmska in televizijska režija. Njegovi filmi Karpopotnik, Playing Men in Oroslan so bili uvrščeni na ugledne mednarodne filmske festivale kot so Locarno, Rotterdam, FID Marseille, Tribeca, Sarajevo ter bili del programov muzejev sodobne umetnosti kot so MoMA, Pompidou Center in ICA London. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi tudi nagrado Prešernovega sklada. Kot zunanji sodelavec predava na AGRFT v Ljubljani.

11:15 – 11:30

Odmor

11:30 – 12:00

Pogovor z Mašo Žilavec,
filmsko in gledališko igralko

  • Maša Žilavec se je rodila leta 1971 v Mariboru. Med srednjo šolo je obiskovala Dramski studio, ki ga je ustanovil Vili Ravnjak. Tam je pod mentorstvom Minu Kjuder spoznavala gledališče in pri sedemnajstih prvič nastopila v “ta pravem” gledališču, v SNG Maribor v uprizoritvi Modri angel, ki jo je režiral Karpo Godina.

    Po končani srednji šoli je bila sprejeta na AGRFT, kjer je študirala igro in umetniško besedo pod mentorskim vodstvom Štefke Drolc in Dušana Jovanovića. Leta 1994 je igrala v dveh diplomskih predstavah, ki ju je režiral Sebastijan Horvat, v Shakespearjevem Hamletu in v Ardenovi igro Živite kot svinje. Že v času študija je sodelovala s televizijo, med drugim je na RTV Slovenija snemala dokumentarno igrano serijo Tretje oko. V SNG Drama Ljubljana je igrala v uprizoritvah Testament blagega psa v režiji Žarka Petana (1992) in Weissman in Rdeče lice v režiji Sama Strelca (1994). S Strelcem je sodelovala tudi v Gledališču Zato. v predstavah Plešasta pevka in Krčmarica. Leta 1994 je igrala v Mestnem gledališču ljubljanskem v Utvi Čehova v režiji Dušana Jovanovića in se po diplomi tam tudi zaposlila. Naslednje leto se je z veseljem vrnila v Maribor v domače gledališče, kjer je do danes sodelovala pri več kot tridesetih uprizoritvah.

    Sodelovala je tudi z Mestnim gledališčem Ptuj v uprizoritvah režiserja Matjaža Latina Nagon (2001) in Jamr (2003). Trenutno je razpeta med gledališčem in televizijo, saj poleg gledališča sodeluje tudi v uspešni humoristični nanizanki Lepo je biti sosed na POP TV.

12:00 – 12:15

Odmor

12:15 – 13:45

Miha Černec,
producent

  • Miha Černec se je rodil leta 1975 v Ljubljani. Študiral je slovanske jezike in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem je pisal ocene in prevajal. Bil je eden od ustanoviteljev kulturnega časopisa Balcanis, ki je pokrival aktualne dogodke in probleme iz držav nekdanje Jugoslavije in je bil objavljen v več jezikih. Pet let je bil član uredniškega odbora. Med tem obdobjem se je vse bolj vključeval v filmsko produkcijo, kjer je še danes aktiven. Večletno sodelovanje je pomagalo njegovim podjetjem ustvariti homogeno produkcijsko ekipo, ki zdaj ima uveljavljeno ime in lahko izbira med najboljšimi slovenskimi režiserji. Član je Evropske filmske akademije (EFA) in Evropskega dokumentarnega omrežja (EDN) ter predsednik Združenja slovenskih producentov. Leta 2014 je diplomiral na programu EAVE, leta 2015 pa na programu Ex Oriente. Leta 2015 je bil izbran za producenta v gibanju, leta 2019 je diplomiral na programu EAVE+ in od leta 2020 je tudi del omrežja ACE producers.

13:45– 14:00

Odmor

14:00 – 14:45

Bojan Emeršič, igralec in voditelj

  • Po srednji gradbeni šoli je najprej študiral na Višji komercialni šoli v Mariboru in tam leta 1984 končal prvo stopnjo ekonomije. V študijskem letu 1990/91 je doštudiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja. Že med študijem je igral v Mestnem gledališču ljubljanskem in v Drami SNG Maribor. Leta 1992 je postal član ljubljanske Drame in v skoraj treh desetletjih odigral vrsto nepozabnih vlog, obenem pa nastopa tudi v filmih in na televiziji. Ima status igralca prvaka. Prejel je številne nagrade, med njimi dve Borštnikovi, in bil dvakrat žlahtni komedijant. Poleg markantnih gledaliških in filmskih vlog ga širša javnost pozna tudi kot prijetnega in pristno humornega voditelja zabavnih oddaj. Sproščeno interpretacijo, duhovitost in smisel za humor vplete v malodane vsako vlogo in s tem zabrisuje meje posameznih žanrov. Je igralec sodobnega repertoarja, ki pronicljivo opazuje in upodablja like današnje resničnosti, njegove interpretacije zaznamujeta širok razpon in interpretativna silovitost.

14:45– 15:30

Odmor za kosilo

15:30 – 16:30

Projekcija študentskega filma Omrežje in pogovor z ustvarjalci

16:30

Zaključek

21:00

After Party

BarCoda (Vetrinjski dvor)

ČETRTEK, 23. MAJ 2024, 9.30
UM FERI, PREDAVALNICA ALFA

SPONZORJI IN PARTNERJI

PRIPONKE

PNG • 383 kB

GIF • 519 kB

JPG • 370 KB

PDF • 116 kB

PNG • 260 kB

NOVICE

Back to top
Piškotki 🍪

Ko obiščete našo spletno stran, se lahko podatki iz nekaterih storitev shranjujejo (običajno v obliki piškotkov). Tukaj lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. Omeniti velja, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na našem spletnem mestu in na storitve, ki jih lahko ponudimo.

Google Analytics koda za analitiko.
Google Fonts.
Google Maps.
Vdelani videoposnetki.

Pogoji zasebnosti

Naša spletna stran uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in / ali se strinjate z našo uporabo piškotkov. 🍪