Medijski dan 2022 o izzivih medijske industrije

Avtorica prispevka: Pia Prebevšek, foto: Marcel Vrbnjak

Medijski dan 2022 o izzivih medijske industrije

Medijski dan 2022 o izzivih medijske industrije 1920 1280 Medijske

Domači in mednarodni gosti so v četrtek, 19. maja, skozi svoje strokovne poglede orisali izzive, s katerimi se danes srečuje dinamičen medijski trg.

Pod temo: Izzivi medijske industrije, so svoje poglede, analize in refleksije predstavili direktorica Press Clippinga Tatjana Novak in analitičarka Gabrijela Cojzer, novinarska in uredniška legenda Lado Ambrožič, ugledni profesor Noureddine Miladi in strokovnjak za VR trende Marko Cafnik. Medijski dan 2022 se je zaključil s projekcijo študentskega filma Čakalnica in predstavitvijo avdio ter vizualnih izdelkov študentov.

Inštitut za medijske komunikacije FERI UM je po dveh letih letos ponovno v živo pripravil študentsko konferenco Medijski dan, ki združujedomače in tuje medijske strokovnjake, študente in profesorje. Veselje ob vrnitvi aktualnih predstavitev in živahnih debat, ki se razvijejo, je bilo zato še toliko večje: »Naš Medijski dan smo v postpandemičnem času, v času, ko v bližini divja vojna, in ko se mediji soočajo z različnimi pritiski, posvetili prav tem izzivom. Tokrat smo se usmerili toliko bolj k izzivu, kako v tem turbulentnem okolju ohranjati profesionalno medijsko etiko. Gosti so nam pokazali, da se medijska industrija vseh teh izzivov zaveda in da išče odgovore nanje. Naši študenti ob teh razlagah dobijo vpogled v dinamičen svet, a še zmeraj atraktiven svet medijske industrije.,« je povedala predstojnica Inštituta za medijske komunikacije izr. prof. dr. Suzana Žilič Fišer.

Priložnostim, ki jih ponujajo mediji kot izhodišče za različne vrste analiz, s katerimi lahko sežemo v globine medijskega sveta, sta se posvetili direktorica Press Clippinga Tatjana Novak in analitičarka Gabrijela Cojzer. Med drugim sta izpostavili številčno pestrost slovenske medijske krajine in na praktičnih primerih pokazali moč medijev pri ustvarjanju tem.

Pogovor »Kaj so čari in nevarnosti novinarstva?« je z dolgoletnim novinarjem, urednikom ter varuhom pravic gledalcev in poslušalcem na RTV SLO Ladom Ambrožičem vodila novinarka in dopisnica POP TV Jana Ujčič. V ospredju pogovora so bile med drugim še vedno aktualne primerjave razmer v slovenskem, tudi jugoslovanskem novinarstvu in današnjega časa, ko je prav medijska hiša, ki je Ambrožiča navdihnila za nedavno knjigo, prepogosto novica in ne vir novic.

V predavanju z naslovom »Globalna medijska etika in medijsko poročanje o vojni v Ukrajini« je predstojnik Oddelka za Množično komuniciranje Univerze v Katarju prof. dr. Noureddine Miladi z vidika medijske etike predstavil izzive, ki jih s seboj prinaša hiter razvoj digitalnih tehnologij. Dr. Miladi je medijsko etiko obravnaval z globalne perspektive in pri tem razpravljal, kako lahko razumemo novinarsko prakso znotraj njenih kulturnih kontekstov. Naslovil je težave, s katerimi so soočeni mednarodni novinarji, ko skušajo pri svojem delu spoštovati poklicno etiko in jo hkrati aplicirati v njihovo lokalno okolje oz. kontekst. O slednjem je spregovoril tudi v luči spremljanja medijskega poročanja vojne v Ukrajini.

Popoldanski del medijskega dne se je začel s predavanjem filmskega režiserja, producenta in multipraktika na področju videa Marka Cafnika, ki zadnja leta dela predvsem na področju XR produkcije s svojim podjetjem Multiversum. V svojem predavanju se je kot izziva dotaknil trendov v VR produkciji, ki segajo od 360 stopinjskega videa do virtualnih sejmišč in Magic Leap očal.

Medijski dan 2022 se je zaključil s sklopom projekcij študentskih del. Najprej je bil na vrsti v Mariboru že zelo poznan in dobro sprejet študentski film Čakalnica, ki so ga v letošnjem letu posneli in premierno predstavili študenti medijskih komunikacij. Ob projekciji je stekel tudi pogovor z ustvarjalci filma. V avli FERI pa je bila skozi ves dan na ogled razstava študentskih del, ki so nastala pri predmetih, povezanih z vizualnih komuniciranjem in oblikovanjem. Ob zaključku Medijskega dne 2022 so se najboljša dela odvrtela tudi na velikem platnu pred publiko.

Uradna stran dogodka

https://medijske.um.si/medijski-dan-2022/
Uradna stran dogodka
Back to top
Piškotki 🍪

Ko obiščete našo spletno stran, se lahko podatki iz nekaterih storitev shranjujejo (običajno v obliki piškotkov). Tukaj lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. Omeniti velja, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na našem spletnem mestu in na storitve, ki jih lahko ponudimo.

Google Analytics koda za analitiko.
Google Fonts.
Google Maps.
Vdelani videoposnetki.

Pogoji zasebnosti

Naša spletna stran uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in / ali se strinjate z našo uporabo piškotkov. 🍪