Študentska dostava v Maribox

Premiera študentskega filma Dostava je napolnila kinodvorano Maribox
DOSTAVA film, 2023 - Medijske komunikacije (UM FERI)

Študentska dostava v Maribox

Študentska dostava v Maribox 1889 1260 Medijske

Mariborska kulturna scena je bogatejša za nov izdelek in sicer film neodvisne študentske produkcije, posnet na ulicah mesta Maribor. Skupina 16 študentov magistrskega študija zaključnega letnika Medijskih komunikacij so 4 mesece zimskega semestra posvetili produkciji lastnega kratkega igranega filma Dostava, ki so ga javnosti premierno predstavili 23. 2. v nabito polni dvorani v Mariboxu. Množica več kot 150 gledalcev je film sprejela z navdušenjem in kratka, a z dogajanjem nabita zgodba, je pustila močan vtis ter veliko odprtih vprašanj, na katere je del ekipe odgovoril v nadaljevanju programa.

Prireditev je povezovala Atena Bošnjak, zbrane pa so nagovorili tudi producentka Katarina Žilavec, profesor dr. Uroš Zavodnik in asistenta Jani Pavlič ter Matevž Pucer, ki sta študente presenetila s pesmijo, v kateri sta pohvalila prav vsakega posameznika v ekipi ter opisala zabavne prigode, ki so se pripetile tekom snemanja. Vsi mentorji, ki so bili vključjeni v proces, so izpostavili ogromno vnemo, zagnanost in predanost produkcijske ekipe ter pohvalili odlične odnose, ki so jih vzpostavili ne samo med sabo, ampak tudi z igralsko zasedbo in mentorji.

Po premieri je sledila okrogla miza, kjer so ustvarjalci filma, scenarist Žiga Jakomini, režiser Aleksandar Tadić, producentka Katarina Žilavec ter glavna igralca Timotej Verdev in Dean Kikec, zbrane pospremili skozi proces izdelave filma in z njimi delili anekdote ter vtise iz snemanja.

Čeprav je bil za vsebino filma zaslužen scenarist Žiga Jakomini, je sam povdaril, da: »je bila zgodba na koncu produkt nas vseh. Naša zgodba. In film je vsekakor izpadel 100x boljše, kot bi si lahko predstavljal med pisanjem.« Tudi režiser Aleksandar Tadić je bil vesel odziva publike, čeprav je bil tekom snemanja postavljen pred veliko izzivov: »Najbolj zahtevna je bila koordinacija celotnega procesa, da je film izpadel, kot smo si zamislili. Res sem vesel, da smo pri projektu vztrajali do konca in smo se med snemanjem, ki je bilo velikokrat stresno, znali tudi zabavati.«
Na premieri si je končno podobo filma premierno ogledal tudi glavni igralec Timotej Verdev, ki se je v igralski vlogi preizkusil prvič: »Izkušnja je bila res enkratna in vsekakor bi jo želel ponoviti. Predvsem sem hvaležen za celotno ekipo, za vse ljudi, ki sem jih spoznal med snemanjem in ki so moj igralski proces olajšali z nenehno podporo,« del igralske zasedbe je bil tudi Dean Kikecprofesionalni igralec, ki smo ga lahko videli že v seriji Ja, Chef, v najnovejšem videospotu skupine Joker out ter v številnih gledaliških predstavah, za katerega je bilo delo s študentsko proukcijo nekaj posebnega: »Tudi če začneš kot amater in nimaš vseh razpoložljivih virov, lahko projekt izpelješ res, če si pri njem s srcem, tako kot je bila naša ekipa.«

S filmom so zagnani študentje dokazali, da se lahko recept za dobro zgodbo skriva v preprostih, vsakodnevnih stvareh, kot je npr. dostava novih čevljev.
Celotna produkcijska ekipa pa seveda upa, da ne bo ostalo le pri predvajanju v domačem mestu in s tem namenom so v planu tudi prijave na slovenske in mednarodne filmske festivale, obetajo pa se tudi ponovne projekcije v živo in na spletu.

Če vam ni uspelo ujeti premiernega predvajanja, si ga boste lahko ogledali naknadno – predvajali ga bodo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, za vse podrobnosti spremljajte spletno stran FERI, družbena omrežja (FacebookInstagram) Medijskih komunikacij ter profil filma Dostava.

Kratki igrani film je nastal kot produkt dveh izbirnih predmetov in sicer Režije in predprodukcije ter Praktikuma: Produkcija za medije. Izvorno zgodbo, ki jo je napisal Žiga Jakomini, so študentje v 2. letniku nadgradili, si razdelili vloge ter v sedmih snemalnih dneh posneli celoten material za skoraj 17-minutni film. Pod režijo se je podpisal Aleksandar Tadić, za tekoč potek produkcije je poskrbela Katarina Žilavec, asistentka režije je bila Kim Obaha, vodja snemanja Miha Rušnik, direktorica fotografije Pija Ferk, snemalca zvoka Andi Poplas in Elena Osrajnik, osvetljevalca Nika Tomšič in Aleksandar Ilievsi, montažer Rok Nabergoj, grafična oblikovalka Sara Brecl, kostume je pripravila Veronika Jakopič, scenografijo Gaja Krajnc, za masko so poskrbele Sara Brecl, Veronika Jakopič in Gaja Krajnc, PR pa so vodile Vanesa Žekš, Nina Planinšek in Nika Tomšič.

Poleg Timoteja Verdeva in Deana Kikca, so v filmu igrali še Miroslav Kovačević, Katja Kocjančič, Mira Mastinšek, Matevž PucerJani Pavlič,Jakob Polegek in IgorSedlarević.

Snemanje filma bi bilo zelo težko izvedljivo, brez podpore sponzorjev: Klub mariborskih študentov, ki so izkazali izjemno podporo študentskemu projektu, Radenska, Eat Smart in Gostilna Valerija, ki so poskrbeli za okrepčilo med dolgimi snemalnimi dnevi, Surovina, ki je pomagala priskrbeti pomembne rekvizite, Lutkovno Gledališče, ki nam je odstopilo ključen prostor za snemanje zaključne scene in Maribox, ki nam je ponudil dvorano za premierno predvajanje.

Avtorica prispevka: Monika Ferk

Back to top
Piškotki 🍪

Ko obiščete našo spletno stran, se lahko podatki iz nekaterih storitev shranjujejo (običajno v obliki piškotkov). Tukaj lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. Omeniti velja, da lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na našem spletnem mestu in na storitve, ki jih lahko ponudimo.

Google Analytics koda za analitiko.
Google Fonts.
Google Maps.
Vdelani videoposnetki.

Pogoji zasebnosti

Naša spletna stran uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in / ali se strinjate z našo uporabo piškotkov. 🍪