MySolfeggio
Mobilna aplikacija za učenje solfeggia
Aplikacija

APLIKACIJA

Z aplikacijo MySolfeggio želimo obstoječe priročnike za učenje glasbe dodatno opremiti za uporabo z mobilnimi napravami oziroma tablicami, kar bi zelo popestrilo pouk in omogočilo samostojno učenje in ponavljanje vaj za učenje notnega zapisa tudi v domačem okolju.

Aplikacija je prototip in je namenjena samo v izobraževalne in raziskovalne namene. V primeru, da bi radi uporabljali aplikacijo, kontaktirajte avtorje.

Powered by SeeScore

FUNKCIONALNOSTI

Aplikacijo je mogoče uporabljati tako na mobilnem telefonu, kot tudi na tablici. Vsebuje analizo notnega zapisa s pomočjo nadgrajene resničnosti ter ritmično in melodično izvedbo pesmi. Po testiranju znanja s pomočjo interaktivnega kviza ponudi še končno oceno uspešnosti učenca. Zadnjo stopnjo interaktivnega učenja predstavlja ritmična izvedba pesmi.

Poslušanje

Poslušaj klavirsko ali pevsko izvedbo izbrane skladbe s tonsko abecedo, solmizacijskimi zlogi ali besedilom.

Ritem

Z ritmičnim pritiskanjem na zaslon izvajaj ritem izbrane skladbe in se preveri.

Petje

Zapoj izbrano skladbo in preveri svoje petje.

Kviz

Reši kviz in preveri svoja glasbeno-teoretična znanja o skladbi.

PRIKAZ UPORABE APLIKACIJE

S to rešitvijo bi se na zaslonu mobilne naprave v živo združila zajeta video slika tiskanega notnega zapisa, ki jo udeleženec vidi s pomočjo kamere na mobilni napravi ali tablici, in vitrualni video posnetek igranja na inštrument, skupaj z ustrezno opremljenim zvočnim posnetkom. Kot dodatek bi poleg igranja omogočili tudi zajemanje vibracij, kot so trkanje na zaslonu v ritmu skladbe, kar je sestavni del pouka.

SODELUJOČI

Projekt vključuje 3 študente, 1 profesorja in 1 asistentko iz glasbene pedagogike, 3 študente iz računalništva in informatike ter 2 študenta, 1 profesorja in 1 asistentko iz medijskih komunikacij. Na projektu sodelujeta Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Pedagoška fakulteta.

Matjaž Debevc

Profesor

Jernej Weiss

Profesor

Ines Kožuh

Asistentka

Tjaša Ribizel

Asistentka

Katja Konvalinka

Delovna mentorica

Julija Fajhtinger

Glasbena pedagogika

Luka Šinigoj

Glasbena pedagogika

Tjaša Zidanič

Glasbena pedagogika

Tadej Vengust

Informatika in tehnologije komuniciranja

Damir Podbojec

Medijske komunikacije

Monika Ferk

Medijske komunikacije

Dejan Krivec

Računalništvo in informacijske tehnologije

Vinko Šmid

Računalništvo in informacijske tehnologije

V tem projektu želimo s študenti iz različnih učnih programov izdelati inovativni interaktivni sistem za učenje Solfeggia, ki bi omogočal učencem, da bi kamere na mobilnih napravah, kot so pametni telefon ali tablica, usmerili na tiskani notni zapis in bi se tako notni zapisi predvajali s pomočjo nadgrajene resničnosti.

Raziskava

Univerza v Mariboru je leta 2017 izvedla študijo, katere cilj je bil preučiti učinkovitost interaktivne mobilne aplikacije MySolfeggio za učenje solfeggia. Z uporabo mobilne naprave so lahko učenci izkoristili prednosti vizualne, slušne in otipljive funkcije za prepoznavanje glasbenih not. Učenci lahko vadijo in se učijo notni zapis, ritem in melodijo, za kar mobilna aplikacija zagotavlja povratne informacije s popravki. Da bi ocenili učenčevo dojemanje mobilne aplikacije in njene učinke na znanje, je bil izveden poskus z 42 študenti.Vsi podatki poskusa so na voljo za prenos: vprašalniki in rezultati (v formatu SPSS)

📎 VPRAŠALNIK Eksperimentalna skupina - 3. razred 📎 VPRAŠALNIK Eksperimentalna skupina - 4. razred
📎 VPRAŠALNIK Kontrolna skupina - 3. razred 📎 VPRAŠALNIK Kontrolna skupina - 4. razred
📎 MYSOLFEGGIO DATA Raziskovalni podatki

MySolfeggio izbran za "Naj projekt PKP 2017"

Projekt Univerze v Mariboru »Mobilno in interaktivno učenje Solfeggia s pomočjo nadgradnje resničnosti«, ki se je izvajal pod okriljem projekta Po kreativni poti do znanja 2016/2017 (PKP 2016/2017) in pedagoškim mentorstvom prof. dr. Jerneja Weissa (Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta) in prof. dr. Matjaža Debevca (Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko) je prejel nagrado »Naj projekt PKP 2017«.

Prof. dr. Jernej Weiss je projekt opisal z naslednjimi besedami: »Rezultat projekta MySolfeggio je mobilna aplikacija, ki je s pomočjo nadgrajene resničnosti namenjena izboljšavi klasičnih tiskanih učbenikov. Uporabniki dobijo s pomočjo svoje mobilne naprave na zaslon nove, interaktivne grafične podobe, s katerimi lahko močno poenostavimo učni proces solfeggia (s tem glasbeni inštrument ni več potreben) in v trenutku dobijo povratno informacijo, ki jo potrebujejo pri učenju.«Naložbo/projekt sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Kontant: matjaz.debevc@um.si